Heb jij thuis ook een rupsje-nooit-genoeg? Veel kinderen lijken altijd honger te hebben, vooral wanneer ze in de groei zijn. Het is dat ook een goed idee om meer eten aan te bieden en hun zelf te laten kiezen hoeveel ze ervan eten. Soms gaat het echter niet om honger, maar om goesting of drang. Ontdek hier hoe je dit kan herkennen en hoe je ermee kan omgaan.


Herkenbaar? Voor veel ouders wel!
Maar wat is dat eigenlijk, honger?
Honger: het gevoel dat je ongeveer 2-3 uur na een hoofdmaaltijd krijgt en een ietwat knagend, zeurend gevoel in je maagstreek is. Het kan dat je jezelf wat slapjes voelt en je niet meer goed kan concentreren. Het maakt je niet zoveel uit wat je kan eten, als het maar iets is.
Soms kan het zijn dat je te lang wacht met eten, en je jezelf de volgende maaltijd gaat overeten. Daarom zijn tussendoortjes soms nodig.
Met de hongermeter kan je nakijken hoe het op dit moment met je hongergevoel gaat.

Goesting: Verschillende situaties kunnen je zin krijgen om iets te doen eten.
Het geluid van een zak chips, de geur van versgebakken brood, het zien van een lekkere fruitssla. We noemen dit ook wel eens ‘extern eten’.

Maar ook gevoelens, zoals verveling, verdriet, blijdschap kunnen je het gevoel van ‘honger’ geven. In dit geval noemen we dit eerder ‘drang, nood, of emotionele honger’. Je hebt dan vaak zin in één bepaald iets, regelmatig is dat iets zoets of hartig, bvb een stuk chocolade of chips, liever dan fruit of groenten.
HONGER
- 2-3 uur na een maaltijd
- leeg, knijpend gevoel rond de maag
- minder energie
- je zou alles kunnen eten
-> aanbieden van gezonde voeding dat altijd beschikbaar is (bvb yoghurt, rijst/maiswafels, fruit, groenten, soep)
GOESTING
- Externe verleiding
- Oog, oor, neus, mond
- zin in één bepaald iets
- Kan gegeten worden, binnen de afspraken van het gezin
-> bvb chips, taart, ijs op momenten dat jij dit als ouder voorziet
DRANG
- Emotionele honger
- Troost, blijdschap, verveling, onrust, ...
- Nood aan iets anders dan eten, maar voelt soms als 'leeg vanbinnen'
-> samen uitzoeken wat de behoefte van je kind is en hier een oplossing voor bedenken of iets helemaal anders gaan doen.
Leg aan je kind uit hoe honger of goesting/drang aanvoelt. Wanneer dit duidelijk is, kan je hier afspraken rond maken. Heeft je kind honger? Dan kan het bvb altijd fruit of groenten of maïswafels uit de kast nemen. Heeft je kind goesting? Erken dat dan, maar leg ook uit wat jullie regel is. Bvb koek enkel op school, of één koek per dag, of … .Op dit moment wordt er niet gegeten. Gaat het over drang? Zoek dan samen met je kind uit wat het nodig heeft. Maak een anti-verveellijst met dingen die hij alleen of jullie samen kunnen doen, luister naar hem als hij zich verdrietig voelt, vier je blijheid door los te gaan op het favoriete liedje van je kind.
Reactie plaatsen
Reacties